In ultimii ani ne-am tot lovit de probleme precum incalzirea globala, poluarea, fenomenul de despadurire, distrugerea habitatelor naturale ale animalelor. Toate acestea sunt rezultatul consumului care lasa in urma deseuri. Numarul deseurilor produse creste considerabil de la an la an si duce la aglomerarea depozitelor de deseuri, care sunt de asemenea, doua aspecte alarmante.
La toate aceste probleme legate de mediul inconjurator exista o solutie numita “valorificare deseuri”. Aceasta cuprinde consumul cumpatat, reutilizarea si reciclarea deseurilor.
Valorificare deseuri prin consum controlat
Traim in era consumului de orice tip, fie ca este vorba de alimente, obiecte, materiale, fie ca este vorba de timp, consumul a devenit excesiv si greu de controlat. Consumul de alimente si obiecte rezulta deseuri.
Pentru a reduce numarul deseurilor putem sa apelam cu incredere la autoeducare pentru a controla consumul excesiv.
Probabil cu totii suntem constienti ca atunci cand mergem la cumparaturi, de multe ori, nu ne este cu adevarat necesar tot ceea ce punem in cos. Pentru a evita risipa si producerea deseurilor, este de preferat sa realizam o lista pentru cumparaturi. Mai mult decat atat, pentru a reduce consumul de hartie, putem sa scriem lista de cumparaturi pe telefonul personal, asa economisim si este mult mai practic. Avand o lista de cumparaturi prestabilita, putem sa controlam ceea ce punem in cosul de cumparaturi. Desi nu pare a fi o solutie extraordinara, aceata actiune poate face diferenta.
De asemenea, inainte sa cumparam un produs putem sa acordam mai multa atentie ambalajului si sa evitam cat este posibil produsele cu ambalaj excesiv din plastic .
Autoeducarea in directia reducerii consumului se invata in timp si este important sa transmitem mai departe generatiilor viitoare exemple si idei de reducere a consumului excesiv.
Inainte de a aborba subiectul de valorificare deseuri prin refolosire, trebuie sa stim ceea ce este eligibil pentru reciclare si ce anume nu se poate recicla. De asemenea trebuie sa veedem care sunt avantajele reciclarii si de ce trebuie sa reciclam.
In primul rand suntem obligati prin lege sa colectam selectiv gunoiul din propria gospodarie. Mai mult decat atat, autoritatile ne dau in custodie containere specifice pentru fiecare deseu in parte pentru a le depozita pana in ziua ridicarii de catre agentii de la salubritate.
Pe langa responsabilitatea civica de a recicla in mod corect, ne revine, de asemenea, responsabilitatea sa fim disponibili in ziua ridicarii deseurilor sau sa oferim acces la containerele de profil pe care le avem in custodie.
In al doilea rand, reciclarea vine cu anumite avantaje care aduce beneficii mediului inconjurator, asadar, ne aduce beneficii si noua ca indivizi.
Avantajele reciclării
Cu ajutorul reciclării protejam natura. Probabil suna cliseic, insa exista dovezi ca prin reciclare economisim resurse naturale si materie prima.
In cazul hartiei, materia prima pentru productie este lemnul, asadar prin reciclarea hartiei economisim materie prima si reducem fenomenul mult prea raspandit numit “despadurire”. Mai mult decat atat, prin reciclarea hartiei protejam animalele si habitatele lor naturale, fiindca prin defrisare foarte multe animale sunt fie vatamate, fie le sunt afectate habitatele.
Cand vine vorba despre plastic, situatia este cu adevarat alarmanta. Plasticul ajuns in sol se descompune in foarte mult timp si are efecte nocive asupra acestuia, inclusiv asupa aerului. Prin reciclarea deseurilor din plastic protejam solul, evitam contaminarea apelor si vatamarea vietuitoarelor acvatice.
Reciclarea ajuta, de asemenea, la cresterea economiei tarii fiindca procesul de reciclare este mult mai economic decat productia din materie prima.
Valorificare deseuri prin reutilizare
Una dintre actiunile pe care le putem face pentru a reduce numarul de deseuri produse, este refolosirea. Majoritatea deseurilor reciclabile se pot reutiliza.
Unul dintre materialele cele mai versatile pe care le putem refolosi in nenumarate moduri este hartia.
Hartia poate sa fie folositoare atunci cand dorim sa renovam. Fie ca este vorba de pagini de ziare sau hartie de imprimanta folosita, o putem utiliza pentru a acoperi suprafata mobilierului ca sa il protejam de petele de vopsea sau zgarieturi.
Mai mult decat atat, paginile din reviste sau ziare le putem refolosi pentru a proteja interiorul sertarelor din bucatarie. Inainte de a aseza suportul pentru tacamuri, putem sa punem o pagina din ziar ca sa acoperim suprafara sertarului, asa va fi protejat impotriva zgarieturilor si se va curate mult mai usor.
Coperta veche a cartilor putem sa o imbracam in pagini de reviste, ziare sau orice alt tip de hartie. Asa vom reimprospata aspectul cartilor vechi si deteriorate si acestea se vor pastra mult mai bine in timp.
Din hartie putem sa cream cu usurinta diverse forme pe care le putem insirui pe o sfoara pentru a crea decoratii pentru zile de nastere sau diverse evenimente. Mai mult decat atat, putem sa confectionam coifuri pentru petreceri pe care sa le decoram asa cum ne dorim.
Cartonul, de asemenea, poate sa reprezinte o sursa valoroasa de inspiratie atunci cand vine vorba de reutilizare.
Una dintre cele mai simple metode de reutilizare a cutiilor din carton este sa le folosim pentru depozitare. Alegem cutia cu dimensiunea potrivita, in functie de ceea ce dorim sa depozitam si putem sa o personalizam pe placul nostru.
Dintr-o cutie de carton putem sa facem un cos de gunoi destinat deseurilor reciclabile din hartie si carton. Pentru a face totul mai interesant, cosul de gunoi din carton il putem imbraca im material textil sau putem sa il pictam, fie sa scrie mesaje care sa incurajeze reciclarea.
La fel ca in cazul hartiei, cartonul poate fi folosit pentru a proteja mobilierul atunci cand dorim sa renovam.
O parte importanta este cea de valorificare deseuri din plastic, fiindca el este extrem de nociv pentru mediul inconjurator.
Dopurile din plastic sunt o adevarata inspiratie cand vine vorba de refolosire a deseurilor.
Din dopuri de plastic putem sa facem un cos de gunoi, vopsim dopurile in prealabil, iar dupa uscare le lipim intre ele sub forma unui cos de gunoi. Folosind acceasi metoda putem sa confectionam si suporturi de pahare din dopuri colorate.
Lemnul este un alt material pe care il putem reutiliza cu usurinta, insa avem nevoie de putin mai multa indemanare decat in cazul celorlalte deseuri.
Din bucatile de lemn ramase de la diverse constructii, putem sa facem o masuta de cafea, sau un leaga in curte,
Din borcanele de sticla putem sa confectionam suporturi pentru lumanari pe care sa le ornam sau pictam asa cum ne dorim. Tot din sticla putem sa obtinem diverse decoratiuni pentru Craciun.
Avem multe variante de valorificare deseuri prin reutilizare iar cand le-am epuizat putem sa trecem la partea de reciclare.
Valorificare deseuri prin reciclare
Partea de valorificare deseuri prin reciclare incepe prin colectarea selectiva a deseurilor din propria locuinta. Fiecare deseu trebuie depozitat in containerul de profil specific. Dupa sortarea deseurilor, urmeaza partea de ridicare, apoi transportarea lor catre reciclator.
Ajunse la reciclator, fiecare categorie de deseuri este din nou sortata apoi sunt indepartate impuritatile.
In cazul hartiei si cartonului, deseurile sunt impartite in alte 3 categorii: hartie de inalta calitate (hartia pentru imprimanta), hartie de calitate medie si cea de calitate slaba (cartonul). Se face aceasta categorisire pentru ca hartia care are calitate superioara se poate recicla de 7 ori fara a-si pierde din proprietati, iar cartonul se poate recicla doar de 4 ori apoi isi pierde din calitate.
Dupa sortarea pe categorii, urmeaza a fi indepartate impuritatile precum capsele din metal, apoi urmeaza procesul propriu-zis de reciclare. Hartia se marunteste apoi se adauga apa si alte substante chimice din care se obtine o pulpa. Aceasta din urma se intinde pentru a forma o pelicula, se preseaza pentru a elimina surplusul de apa si se lasa la uscat. Dupa finalizarea pocesului tehnologic, din hartie se obtin produse de maculatura iar din carton se obtine cartonul pentru impachetat.
In cazul sticlei, odata ajunsa la reciclator, aceasta este impartita pe culori. Se face aceasta actiune deoarece combinarea a doua culori poate sa rezulte o culoare neplacuta.
Ce fel de deseuri sunt eligibile pentru reciclare?
In cazul hartiei putem sa reciclam:
– hartia pentru imprimanta;
– plicuri din hartie;
– caiete;
– hartie de impachetat neplastifiata;
– ziare;
– reviste.
Deseuri din carton reciclabile:
– cutii din carton neplastifiate;
– cutii de pizza necontaminate cu reziduuri de mancare;
– suportul din carton pentru paharele de cafea.
Deseuri din plastic reciclabile:
– PET-uri din plastic;
– dopuri din plastic;
– caserole din plastic;
– capace din plastic.
Deseuri din metal reciclabile:
– capace din metal;
– cutii curate din metal;
Deseuri din sticla reciclabile:
– sticle curate;
– borcane;
– diverse recipiente pentru cosmetice.
Ce fel de deseuri NU sunt eligibile pentru reciclare?
In general, majoritatea deseurilor din plastic, metal sau sticla trebuie curatate inainte de a fi depozitate in containerul de profil.
In ceea ce priveste hartia, nu sunt accepate pentru reciclare servetelele, hartia patata cu lichide sau cea contaminata cu reziduuri din macare sau hartia care contine adeziv.
In cazul cartonului, nu este eligibil pentru reciclare cartonul ud sau cel contaminat cu mancare.
In ceea ce priveste sticla, nu sunt acceptate pentru reciclare becurile, lentilele ochelarilor de vedere, sticla decorativa sau vasele din sticla rezistenta la caldura.