Eliminare deseuri

Eliminare deseuri

 

Actiunile noastre ca indivizi consumatori, vor aduce mereu cu sine provocari in procesul de protejare a mediului inconjurator si in lupta cu poluarea. Asadar, important este cum gestionam problema deseurilor si strategiile pe care le gasim in aceasta directie.

Conform reglementarilor in vigoare trebuie respectati urmatorii pasi: prevenire generare deseuri, reutilizare, reciclare, alte metode de valorificare si eliminare deseuri.

Respectarea ierarhiei pasilor in ceea ce priveste managementul deseurilor are ca scop incurajarea actiunilor de prevenire a generarii de deseuri si gestionarea eficienta a deseurilor si reziduurilor pentru a reduce efectele negative ale acestora asupra mediului natural. 

Desi respectarea tuturor pasilor este importanta, de cele mai putine ori de vorbeste despre ultimul pas si anume cel care implica procesul de eliminare deseuri.

 

Eliminare deseuri – cand se aplica si in ce conditii

 

Autoritatile publice implicate in protectia mediului iau in considerare principiile generale ale protectiei mediului, precautiei, viabilitatea economica, protectia resurselor, dar si impactul global pe care deseurile il au asupra mediului, sanatatii umane, economiei si comunitatilor.

Asadar, tinanad cont de reglementarile legale, producatorii si detinatorii de deseuri au anumite obligatii pe care trebuie sa le respecte. 

In primul rand, pe lista de obligatii este partea de colectare a deseurilor cel putin pe urmatoarele categorii: hartie, metal, plastic si sticla. Dupa colectare, operatorii economici au responsabilitatea sa se asigure ca in timpul transportului spre reciclator, deseurile nu sunt amestecate.

Reciclatorul (unitati sau intreprinderi) care valorifica deseurile prin reciclare trebuie sa respecte anumite reglementari:

  • detinerea unui spatiu amanajat special pentru depozitarea deseurilor (pana in momentul reciclarii propriu-zise) in conditii controlate care sa nu puna in pericol sanatatea publica si care sa nu afecteze calitatea mediului inconjurator;
  • evitarea stocarii deseurilor pe termen lung pentru a evita situatii nedorite;
  • adoptarea celor mai bune tehnici si tehnologii disponibile in domeniul reciclarii deseurilor, in momentul achizitiei acestora;
  • realizarea procesului de reciclare in conditii optime de catre personal autorizat si pregatit in acest sens.

Reutilizarea si reciclarea deseurilor, este reglementata legal iar autoritatile administratiei publice centrale care au atributii in domeniul protectiei mediului trebuie sa asigure promovarea reciclarii de inalta calitate prin metode precum colectarea selectiva a deseurilor pentru cel putin urmatoarele categorii: hartie si carton, metal, plastic si sticla. Aceste reglementari au intrat in vigoare inca din anul 2012. In cazul in care acestea nu sunt respectate, autoritatile au obligatia sa emita sanctiuni conform legilor existente. 

Aceste reglementari se aplica atat persoanelor fizice si fac referire la deseurile produse in gospodarii, cat si la operatorii economici precum cei din domeniul constructiilor, domeniul farmaceutic si mediac, textil si alte industrii producatoare de deseuri. 

In ceea ce priveste partea de eliminare deseuri, producatorii si detinatorii de deseuri au obligatia sa puna in aplicare un proces de eliminare a deseurilor care nu au fost valorificare. Acest proces trebuie sa se desfasoare in conditii de siguranta atat pentru mediu cat si pentru sanatatea umana. 

Obligatiile operatorilor economici in autorizati autorizati pentru activitatea de eliminare deseuri, sunt urmatoarele:

  • asigurarea eliminarii totale a deseurilor pe care le primesc cu acest scop;
  • folosirea celor mai bune tehnologii disponibile in vederea eliminarii deseurilor, insa care sa nu genereze costuri excesive;
  • amplasarea si amenajearea spatiului unde se desfasoara procesul de eliminare deseuri trebuie sa se realizeze in conditiile stabilite de autoritatile teritoriale de protectie a mediului;
  • introducerea in echipamentele de eliminare doar deseurile mentionate in autorizatia emisa de catre autoritatile pentru protectia mediului si respectarea tehnologiei aprobata de acestea pe care trebuie sa o foloseasca;
  • abandonarea totala sau partiala a deseurilor este categoric interzisa;
  • realizarea procesului de eliminare deseuri in afara spatiilor autorizate este interzisa.

 

Toate aceste masuri sunt luate in scopul protejarii sanatatii populatiei si a mediului inconjurator si trebuie respectate conform reglementarilor in vigoare pentru a evita sanctiunile.

 

Valorificare si eliminare deseuri textile

 

Unele dintre cele mai neglijate deseuri sunt cele provenite din domeniul fashion. Desi materialele textile sunt produse consumabile si reciclabile, valorificarea acestora este precara. 

Pe langa faptul ca un deseu reciclabil nu este de cele mai multe ori valorificat desi acest proces este posibil, materialele textile ajunse la groapa de gunoi sau in depozitele de deseuri, pot avea efecte extrem de nocive. Un exemplu bun in aceasta directie, este lana care in procesul de descompunere degaja metan, un gaz care are efect puternic de sera. 

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont, este economia si consumul de resurse naturale care au de suferit in procesul de productie din materie prima virgina. 

De exemplu, cultivarea si cresterea bubmacului necesita o cantitate enorma de apa iar industria textila este de asemenea consumatoare de apa, energie si substante chimice.

Prin reciclarea deseurilor textile se vor obtine fie fibre noi care pot fi reutilizate in domeniul textil, fie se va obtine materie prima pentru alte industrii. 

Asadar, valorificarea deseurilor textile este o solutie viabila, in favoarea mediului, economiei si sanatatii umane. 

Cu toate acestea, in cazul in care valorificarea deseurilor textile este imposibila din diverse motive, se poate apela la eliminarea acestora. Procesul de eliminare deseruri se aplica fie deseurilor periculoase (pentru a neutraliza substantele periculoase din diverse materiale), fie pentru a scadea volumul deseurilor aflate in depozite (evitarea supraaglomerarii). 

 

Valorificare si eliminare deseuri provenite din constructii si demolari

Dezvoltarea comunitatilor dar si a tehnologiei in domeniul constructiilor rezulta tot mai multe proiecte in acest sens. 

Asadar domeniul constructiilor este de asemenea generator de deseuri. Mai mult decat atat, se genereaza cantitati mari de deseuri care de cele mai multe ori afecteaza mediul inconjurator. 

De asemenea, si sanatatea publica este afectata fiindca aceste activitati consuma resurse naturale si produc deseuri, fum, zgomot, gaze cu efect de sera si alte substante care se dovedesc a fi periculoase. Cu toate acestea, pentru functionarea societatilor, aceste activitati sunt necesare. Asadar, nu este un obiectiv oprirea acestora sau reducerea lor, ci scopul este gestionarea corecta a deseurilor generate in urma constructiilor sau chiar si a demolarilor. 

Gestionarea eficienta a deseurilor provenite din constructii si demolari, fiind ele deseuri periculoase sau nepericuloase, asigura sustenabilitatea si un nivel crescut la calitatii vietii. 

Materialele care fac parte din categoria deseurilor din constructii si demolarii sunt urmatoarele: lemn, otel, beton, metal, caramizi, asfalt, gips, si multe altele. Unele dintre aceste materiale, pot contine substante cu grad ridicat de periculozitate precum azbestul si plumbul. 

Gestionarea si valorificarea deseurilor provenite din constructii incepe prin colectarea selectiva urmata de transportare, reciclare, valorificare, reutilizare si eliminare (in cazul deseurilor periculoase care nu au putut fi valorificate).

Deseurile din constructii si demolari care pot fi valorificate prin reciclare pot include urmatoarele:

  • materiale provenite din constructii sau demolari de cladiri: caramizi, plastic, sticla, ciment, tigla, lemn, ceramica, metal;
  • materiale provenite din constructia de drumuri: smoala, nisip, pietris si alte substante;
  • matariale extrase in urma excavarii: sol, pietris, argila, roci, nisip.

Deseurile periculoase care nu se pot valorifica prin reciclare si care trebuie eliminate:

  • materiale periculoase: metale grele, vopsele, azbest, solventi sau adezivi;
  • materiale care prin natura lor nu sunt periculoase insa prin diverse actiuni precum prelucrarea, au fost contaminate cu substante cu grad de pericol;
  • pietris si sol contaminat cu diverse elemente cu grad de periculozitate.

Conform legislatiei in vigoare, deseurile periculoase trebuie colectate si transportate separat catre agentii economici autorizati sa efectueze operatiuni de eliminare deseuri periculoase. 

 

Eliminare deseuri din domeniul sanitar

 

Gestionarea deseurilor din sistemul sanitar este o provocare cu care se confrunta autoritatiile zi de zi. Reziduurile si deseurile provenite din domeniul medical pot avea grad ridicat de pericol. Acesta poate fi intreptat spre mediul inconjurator sau poate afecta sanatatea populatiei.  

Categorii de deseuri generate de activitate medicala:

  • deseuri ascutite: ace, seringi cu ac, lame de bisturiu, sticle de laborator sparta, si altele asemenatoare;
  • deseuri infectioase: orice obiect care a venit in contact cu sangele sau alte fluide biologice fie cu diverse bacterii sau virusi;
  • deseuri chimice cu grad de pericol: acizi, baze, solventi, produse chimice organize si anorganice;
  • deseuri de medicamente.

 

Asadar, deseurile medicale trebuie gestionate cu atentie si in mod corect pentru a evita situatiile nedorite. 

In acest sens se apeleaza la metodele de eliminare deseuri medicale, incinerare sau depozitare. 

In ceea ce priveste depozitarea deseurilor medicale, inainte de a recurge la aceasta metoda, reziduurile si deseurile sunt sortate in functie de gradul de pericol. 

Deseurile periculoase (doar anumite categorii – cele ale caror elemente periculoase au fost neutralizate) care au fost tratate anterior prin decontaminare termica la temperaturi scazute se pot stoca in depozite de deseuri.

Deseurile nepericuloase care se pot incadra in categoria deseurilor menajere, de asemenea se pot depozita. 

In cazul deseurilor medicale cu grad ridicat de periculozitate, se apeleaza la incinerare. Prin procesul de incinerare se urmareste valorificarea deseurilor prin extragerea metalelelor grele si neutralizarea pericolului si prin transformarea deseurilor in surse de energie. 

Incinerarea, o modalitate de tratare termica a deseurilor periculoase este reprezentata de arderea deseurilor in instalatii sau cuproare speciale numite incineratoare care asigura neutralizarea elementelor periculoase care se afla in componenta deseurilor cu risc ridicat. Mai mult decat atat, se folosesc tehnologii de purificare a gazelor naturale.

De asemenea, incinerarea este una dintre cele mai eficiente metode din punct de vedere tehnic atunci cand vine vorba de eliminarea deseurilor periculoase.