Valorificare deseuri reciclabile

Valorificare deseuri reciclabile

Traim in secolul XXI, in era digitalizarii si avem multiple posibilitati si mijloace pentru a rezolva diverse probleme economice si ecologice. Cu toate acestea, autoritatile intampina tot mai multe provocari cand vine vorba de deseuri si valorificare deseuri.

Marile companii si ONG-uri au dezvoltat proiecte destinate protejarii mediului si incurajeaza populatia sa recicleze sustinand acest comportament. Mai mult decat atat, unele companii, printre care si marii jucatori din Retail, ne pun la dispozitie containere de profil pentru a incuraja reciclarea.

Care sunt avantajele daca ne axam pe partea de valorificare deseuri?

Ca orice solutie la o problema existenta, partea de valorificare deseuri prezinta avantaje. Acestea sunt vizibile si pe termen lung pot face diferenta si pot contribui la crearea unui mediu inconjurator mai sanatos si mai sigur.

Inainte de a prezenta avantajele pe care le asigura partea de valorificare deseuri trebuie sa vorbim despre ce sunt deseurile si de unde provin.

Deseurile sunt rezultatul consumului si constituie una dintre cele mai mari provocari ecologice din ultima perioada. Atat depozitarea lor cat si faptul ca ajung la groapa de gunoi ne afecteaza intr-un mod sau altul pe fiecare in parte.

Aglomerarea depozitelor de deseuri ridica probleme diverse. Din cauza aglomerarii acestora, deseurile ajung in cele din urma la groapa de gunoi. O alta problema este reprezentata de metanul eliminat de depozitele de deseuri care scade calitatea aerului si care este un factor al schimbarilor climatice.

Ce inseamna partea de valorificare deseuri?

Este crucial sa controlam modul in care producem si consumam pentru a obtine un numar mai mic de deseuri si ulterior sa folosim toate deseurile ca resurse.

Aceasta parte de valorificare deseuri este reprezentata de consumul controlat, de reutilizare si reciclare.

Avantajele celor trei comportamente mentionate mai sus sunt:

        reducerea numarului de deseuri;

        evitarea defrisarilor si despaduririlor;

        evitarea afectarii habitatului natural al animalelor;

        evitarea poluarii apelor si a vatamarii animalelor acvatice;

        cresterea economiei pe termen lung;

        schimbarea calitatii aerului;

        evitarea poluarii solului;

        economisirea resurselor naturale si a materiei prime;

        producerea energiei din deseuri reciclabile.

 

Valorificare deseuri prin consum controlat

Nu este simpla autoeducarea in ceea ce priveste consumul individual dar nici cel colectiv, insa in ultimii ani se fac eforturi in a incuraja consumul cumpatat. Fie ca este vorba de consum de energie, consum de apa, gaz, consum de alimente, hartie, metal, sticla sau alte consumabile, putem sa il reducem.

Pentru fiecare categorie de consum exista metode de reducere a acestuia.

Un exemplu simplu si des intalnit este reducerea consumului de energie electrica prin stingerea televizorului atunci cand iesim din camera sau daca facem o alta activitate si atentia noastra nu este exclusiv indreptata catre TV.

Un alt exemplu sunt listele de cumparaturi folosind hartia si pixul. Acum avem la dispozitie alte metode pentru a face lista de cumparaturi, mai exact pe telefonul mobil. Este mult mai practic si astfel reducem consumul de hartie.

Refolosirea sacoselor pentru cumparaturi, de asemenea reprezinta o metoda de a reduce consumul de hartie.

Risipa de alimente se poate reduce prin a face o lista de cumparaturi in prealabil, atunci se va evita mai usor umplerea cosului de cumparaturi cu produse care nu ne sunt cu adevarat necesare in acel moment.

Pentru a evita consumul de plastic este ideal ca atunci cand comandam mancare acasa sau la birou este ideal sa refuzam tacamurile din plastic si sa avem propriile tacamuri.

Desi aceste sfaturi par simple si insignifiante, nu le punem in practica mereu si aceste actiuni nesanatoase duc la poluare, la afectarea mediului inconjurator si implicit a economiei.

Valorificare deseuri prin refolosire

Reutilizarea este o modalitate foarte practica si utila de valorificare deseuri. Inainte de a decide sa aruncam orice fel de deseu este important sa ne gandim daca il putem refolosi. Sunt foarte multe metode de a refolosi anumite produse fie pur si simplu, fie prin restaurarea lor sau confectionarea unor obiecte functionale din deseuri.

In aceasta directie, un exemplu relevant sunt sacosele pentru cumparaturi. Pentru a evita sa cumperi de fiecare data o sacosa noua, este de preferat sa ai la tine mereu o sacosa pentru cumparaturi neprevazute sau atunci cand sunt planuite, nu uita sa iei de acasa o sacosa.

Alt produs pe care il avem mai tot timpul in casa este borcanul de sticla pe care il putem reutiliza. De asemenea, putem sa reutilizam si capacul din metal de la acel borcan.

PET-urile din plastic reprezinta o mare parte din totalul deseurilor dintr-o gospodarie. Ele se pot reutiliza. O varianta valabila este sa pastrezi sticlele din plastic dupa consum si sa le umpli cu apa de la fantanile publice.

Hartia este un alt material pe care il risipim cu usurinta. Putem sa reducem risipa prin reutilizare. Din hartie putem sa confectionam diverse prentru a prelungi viata acesteia. Putem sa imbracam copertile unor carti mai vechi cu hartie folosita, chiar si scrisa, ea va da o nota vintage.

Din capace din plastic putem sa confectionam fie un ceas de perete unic, fie un cos de gunoi colorat pentru cei mici.

Sunt multe variante de refolosire a deseurilor inainte de a ajunge la reciclare. Cu cat prelungim mai mult momentul pana cand deseurile ajung in containerul de profil, cu atat reducem consumul.

Valorificare deseuri prin reciclare

Reciclarea este procesul prin care partea de valorificare deseuri ajunge la apogeu, este ultima actiune pe care o putem face in aceasta directie.

Prin reciclare obinem produse noi sau materie prima folosita in diverse productii. De asemenea, prin reciclare putem sa obtinem energie, sa economisim resurse naturale si sa contribuim la cresterea economiei, fiindca productia din materie prima este mult mai costisitoare decat reciclarea.

De ce sa reciclam?

In primul rand suntem obligati prin lege sa separam pe categorii deseurile din propria gospodarie. Nerespectarea acestei actiuni are consecinte precum amenzile.

Autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare pentru reciclare, insa responsabilitatea civica ne revine fiecaruia dintre noi. Autoritatile ne dau in custodie containere de profil pentru reciclare destinate fiecarui deseu in parte: hartie, plastic, sticla, metal si reziduuri menajere.

Al doilea motiv pentru care trebuie sa reciclam si pe care trebuie sa il luam in calcul negresit, este ca prin reciclare reducem defrisarile, protejam animalele, solul, aerul. Mai mult decat atat, prin reciclare contribuim la cresterea economiei si economisim energie si resurse naturale.

Ce fel de deseuri sunt eligibile pentru reciclare?

In principiu, cele mai comune deseuri care se pot recicla sunt hartia, plasticul, lemnul, metalul si sticla, insa fiecare categorie are si limitele sale.

Una dintre limitele hartiei este ca ea se poate recicla pana la 7 ori cand vine vorba de hartie de inalta calitate (hartia pentru imprimanta), in timp ce alte tipuri de hartie se pot recicla de mai putine ori. Exista aceasta limita fiindca prin reciclare hartia isi pierde din propietati.

O alta limita a hartiei este impusa de integritatea sa. Hartia patata sau mototolita nu este eligibila pentru reciclare. Nici hartia plastifiata nu este acceptata de reciclatori.

Metalul si sticla, spre deosebire de hartie, se pot recicla infinit fara a-si pierde din proprietati. Limitele celor doua deseuri constau in contaminarea acestora cu reziduuri de mancare sau diverse substante.

Plasticul are limite de reciclare, nu se poate recicla la infiinit. Sticlele sau recipientele din plastic trebuie clatite inainte de a fi depozitate in containere.

Lemnul se recicleaza prin ardere si putem obtine materie prima pentru alte productii sau combustibil, insa nu poate sa fie transformat direct intr-un obiect utilizabil precum sticla sau hartia.

Este important sa stim aceste limite pentru a stii cum sa reciclam.

Dupa ce am epuizat celelalte doua metode de valorificare deseuri, consumul controlat si reutilizarea, urmeaza reciclarea care incepe prin colectarea selectiva a deseurilor. Apoi urmeaza depozitarea lor in containerele de profil destinate fiecarui deseu in parte.

Dupa depozitare urmeaza partea de disponibilitate. Este responabilitatea noastra sa fim disponibili in ziua destinata ridicarii deseurilor.

Dupa ce deseurile sunt ridicate, ele sunt transportate catre reciclator. Acolo urmeaza o alta selectie.

In cazul deseurilor de hartie, ele se impart pe categorii: hartie de inalta calitate, calitate medie si calitate slaba, dupa care se indeparteaza impuritatile. Dupa toate aceste actiuni incepe procesul propriu-zis de reciclare.

In ceea ce priveste sticla, reciclarea incepe prin sortarea sticlei pe culori, se spala pentru a se asigura ca nu exista reziduuri, urmand a se incepe procesul de topire.

Inainte de a recila trebuie sa ne asiguram ca nu ingreunam procesul de reciclare.

In containerul destinat hartiei nu trebuie sa aruncam hartie mototolita, servetele, hartie patata sau plastifiata. Daca hartia prezinta diverse urme de metal, cum sunt capsele, nicio problema, acestea se elimina inainte de a incepe reciclarea.

In containerul de profil pentru sticla trebuie sa ne asiguram ca toate recipientele din sticla sunt curatate inainte si ca nu prezinta reziduuri. Urmele de bauturi sau de mancare pot contamina sticla iar procesul de reciclare se ingreuneaza. De asemenea, trebuie sa stim ca sticla provenita de la oglinzi si ferestre are un alt punct de topire, mult mai mare decat paharele sau sticlele asa ca trebuie depozitate separat.

Recipientele din plastic, la fel ca in cazul sticlei, trebuie curatate inainte de a le depozita in containere.

Un alt aspect important este integritatea deseurilor, deoarece trebuie sa ne asiguram ca sticla nu este sparta si ca hartia nu este deteriorata.