Deseuri reciclabile plastic

Deseuri reciclabile plastic

In ultimii ani s-au pus diverse semne de intrebare referitoare la plastic si cum putem reduce reziduurile si deseurile din plastic. Tot mai multe magazine au apelat la pungi biodegradabile sau la sacose din hartie si au renuntat categoric la cele din plastic. De ce? Probabil pentru ca aceasta parte de deseuri reciclabile plastic ne intereseaza fara doar si poate pe fiecare dintre noi chiar daca nu se intampla in mod direct.

Ce riscuri si ce avantaje aduc aceste deseuri reciclabile plastic?

Inainte de a ajunge la partea de avantaje si de riscuri trebuie sa vorbim putin despre mediul inconjurator si despre poluare fiindca cele doua sunt in stransa legatura cu aceste deseuri reciclabile plastic.

In ultima perioada mediul inconjurator este in pericol din ce in ce mai mult. Noi ca indivizi consumatori punem in pericol “sanatatea” mediului natural si actiunile noastre stau la baza poluarii.

Tot noi, prin exercitarea spiritului civic si prin actiunile noastre putem sa evitam extinderea poluarii si putem sa luam masuri in ceea ce priveste protejarea mediului in care traim.

Atat individual cat si la nivel colectiv putem sa luam masuri si sa protejam natura.

Una dintre actiunile cele mai simple este reciclarea. Reciclarea este procesul tehnologic prin care un deseu sau un reziduu se transforma intr-un produs nou sau in materie prima. Reciclarea are un avantaj in fata productiei de noi produse si anume costurile mai scazute si faptul ca prin reciclare economisim atat materie prima cat si energie.

Ce sunt deseurile reciclabile? Orice produs care nu iti mai este de folos ajunge intr-un final in cosul de gunoi si devine deseu. Deseurile si reziduurile pot fi reciclabile si nereciclabile. Acesta este motivul pentru care suntem obligati prin lege sa colectam selectiv gunoiul propriu.

Odata stabilit ca un produs va ajunge in containerul de reciclabile trebuie sa te asiguri ca acel deseu este acceptat pentru reciclare.

Putem sa reciclam hartia, cartonul, plasticul, metalul, sticla si textilele.

Deseuri reciclabile plastic si riscurile lor

Plasticul este unul dintre materialele pe care le intalnim aproape la orice pas. Desi util de cele mai multe ori fiindca nu este un material fragil, plasticul ne da batai de cap cand vine vorba de deseuri.

Deseurile din plastic ajunse in mediul inconjurator au efecte dezastruoase pentru sol, pentru aer si pentru habitatul natural al animalelor. Mai mult decat atat, plasticul ajuns in sol se descompune extrem de greu.

Deseurile reciclabile din plastic din nefericire reprezinta un numar alarmant din totalitatea deseurilor si reziduurilor reciclabile produse de o singura persoana. Din aceasta cauza depozitele de deseuri se pot aglomera si reziduurile vor ajunge la groapa de gunoi in cele din urma.

Un alt risc reprezentat de aceste deseuri reciclabile plastic este faptul ca plasticul nu se poate recicla la infinit fiindca isi va pierde din proprietati.

Deseuri reciclabile plastic si avantajele lor

Deseurile reciclabile din plastic pot avea numeroase avantaje. Unul dintre ele este reciclarea in sine si obtinerea unor produse noi cu costuri mult mai mici decat productia de plastic.

Un alt avantaj al al acestor deseuri reciclabile plastic este reprezentat de valorificarea lor prin refolosire.

Inainte de a decide ca un deseu este eligibil pentru reciclare trebuie sa recurgem cu incredere la refolosire. In cazul plasticului este cu atat mai mult necesar sa evitam pe cat se poate sa recurgem la varianta finala si anume reciclarea, fiindca prin reciclare plasticul isi pierde din propietati si nu poate fi reciclat la infinit. In cele din urma reziduurile din plastic tot vor ajunge la groapa de gunoi.

Deseuri reciclabile plastic si refolosirea lor

Plasticul poate sa fie o sursa inepuizabila de inspiratie atunci cand vine vorba de refolosire si de a obtine produse “hand-made”.

PET-urile din plastic reprezinta unul dintre cele mai versatile produse atunci cand vine vorba de refolosire.

Una dintre cele mai simple modalitati de a refolosi un PET este sa il transformi in ghiveci pentru plante. Fie ca preferi varianta cea mai simpla si anume sa tai pe jumatate o sticla din plastic si sa plantezi o planta in interiorul ei, fie ca esti genul ceva mai creativ si iti place sa acorzi ceva mai multa atentie detaliilor, un ghiveci din sticla de plastic este o varianta economica.

In cazul in care alegi varianta mai complexa, ai nevoie doar de o sticla de plastic, o pensula, putina vopsea si de putina indemanare. Alege sa personalizezi ghiveciul pentru flori asa cum iti doresti, alege culorile vopselei si apuca-te de treaba.

Daca nu esti adeptul culorilor si vopselelor dar iti place sa fi creativ, opteaza pentru ghivecele suspendate din sticla de plastic. Probabil suna complicat dar nu este deloc asa. Ai nevoie doar de un cutter pentru a face o incizie generoasa in sticla de plastic pe care o vei folosi pe orizontala. Prin intrarea creata adauga pamantul si semintele. Repeta operatiunea cu inca cateva sticle apoi cu ajutorul unei funii leaga sticlele intre ele pentru a obtine mai multe ghivece de flori conectate pe care le poti suspenda acolo unde iti permite spatiul.

Orice gospodina nu are niciodata suficiente recipiente de depozitate a alimentelor. Poti sa remediezi situatia prin confectionarea unor recipiente de depozitare din sticle de plastic.

 Pentru un recipient de genul acesta ai nevoie de doua sticle si de un cutter. Dupa ce indepartam eticheta de pe sticla, taiem pe jumatate cele doua PET-uri de aceeasi dimensiune apoi le unim si le sigilam. Pentru sigilare putem sa folosim banda adeziva pe care putem sa scriem fie ce contine recipientul, fie un mesaj motivational. Intr-un astfel de recipient putem sa depozitam alimente precum: paste, cafea, orez, fulgi de ovaz sau faina.

Dintr-un PET de sticla de 5 sau 6 L putem sa obtinem un cos pentru depozitarea jucariilor. Se taie partea de sus a sticlei iar cu ajutorul unui cui incins prealabil se fac 4 gauri in partea de sus, 2 pe o parte, 2 pe partea opusa. Prin cele 4 gauri introducem un snur si asa obtinem un cos perfect pentru depozitare. Pentru ca marginea taiata a sticlei sa nu reprezinte un pericol, o putem imbraca intr-un material textil aplicat cu ajutorul unui adeziv.

Dopurile din plastic sunt de asemenea o sursa excelenta de inspiratie

Poti foarte simplu, doar cu ajutorul unui adeziv sa lipesti dopurile colorate din plastic sub forma cilindrica si vei obtine un cos viu colorat potrivit pentru camera copilului tau.

De asemenea, din dopuri poti sa confectionezi recipiente pentru depozitare de diverse dimensiuni. Din dopuri de sticla colorate poti sa obtii un suport de creioane si pixuri tot cu ajutorul unui adeziv.

Ultimul pas – reciclare deseuri reciclabile plastic

Dupa ce am epuizat toate variantele de reutilizare a deseurilor reciclabile din plastic, recurgem cu incredere la reciclare.

Cum reciclam plasticul?

Incepem prin colectarea selectiva a gunoiului propriu, separam plasticul de celelalte deseuri si il depozitam in containerul destinat deseurilor din plastic, apoi urmeaza ridicarea deseurilor de catre agentii de la salubritate.

Cand ajung la reciclator, PET-urile din plastic sunt sortate pe culoare si curatate de impuritati, apoi se macina, iar rezultatul devine materie prima pentru diverse tipuri de ambalaje si diferite obiecte printre care si textile.

Ce fel de deseuri din plastic sunt eligibile pentru reciclare?

Deseurile din plastic nu sunt la fel de pretentioase  precum alte deseuri cand vine vorba de reciclare. Se pot recicla toate flacoanele din plastic provenite de la bauturi (apa, sucuri) sau cele de la sampon, detergenti, balsam, etc.

Inainte de a le depozita PET-uri  in containerul de profil, este de preferat sa le clatim inainte si sa le turtim. Nu este necesar sa indepartam eticheta, acest proces va avea loc la reciclator.

De asemenea, sunt acceptate pentru reciclare paharele de unica folosinta, caserolele si cutiile pentru depozitare din plastic.

Ce fel de deseuri din plastic NU sunt eligibile pentru reciclare?

Nu putem sa reciclam recipientele contaminate cu reziduuri de mancare sau urme de chimicale. Acestea vor contamina si celelalte deseuri.

Chiar si clatite in prealabil, unele recipiente care au continut substante chimice nu se pot recicla (de exemplu cutiile de vopsea sau cele cu ulei de motor).

Dupa ce am stabilit ce anume se poate si ce nu se poate recicla, trebuie sa avem in vedere si partea de consum.

Este de preferat sa evitam produsele ambalate excesiv in plastic, tacamurile de unica folosinta si sacosele din plastic.

Atunci cand comanzi mancare acasa sau la birou, asigura-te ca ai cu adevrat nevoie de tacamuri. Daca nu este necesar, bifeaza varianta “Nu doresc tacamuri” sau daca este cazul, solicita tacamuri dar asigura-te ca sunt confectionate din material biodegradabil.

Majoritatea supermarketurilor au apelat la sacose din material biodegradabil, in cazul in care intalnesti situatii in care ti se pune la dispozitie o punga din plastic, este dreptul tau sa o refuzi. Mai mult decat atat, este de preferat sa refolosesti sacosele pe care le ai acasa.

O alta varianta pentru a evita risipa si a reduce consumul este ca atunci cand cumperi flacoane de apa de 5 sau 6 L sa nu le arunci cu prima ocazie, ele se pot reutiliza. In majoritatea localitatilor exista fantanii publice cu apa potabila unde poti reincarca flaconul cu apa. Astfel economisesti atat plastic cat si bani.