Deseuri hartie carton
Tehnologia si gadgeturile sunt preferate in ultima perioada, paradoxal numarul de deseuri hartie carton a crescut considerabil. Asadar, consumul de orice tip a luat amploare in ultimii ani iar deseurile rezultate sunt pe masura.
Problema pe care o ridica deseurile este ingrijoratoare. Poluarea produsa, defrisarile masive, contaminarea apelor si calitatea scăzută a aerului sunt doar cateva dintre efectele nocive pe care le au deseurile care ajung in mediul natural sau cererea crescuta de materie prima.
Gestionare deseuri hartie carton
Unele dintre cele mai folosite materiale sunt cu siguranta hartia si cartonul. Hartia este folosita in special pentru uz personal dar si in companii si institutii publice.
Cantitatea mare de deseuri de carton este de regula provenita din comertul online care este preferat in ultimii ani in locul comertului fizic si din cartonul folosit fie la ambalarea alimentelor, fie a produselor precum electrocasnicele.
Fabricarea hartiei si a cartonului este mult mai costisitoare decat reciclarea de deseuri hartie carton. Mai mult decat atat, prin reciclarea deseurilor economisim resurse naturale precum lemnul si apa, dar si contribuim la cresterea economiei.
Gestionarea deseurilor din hartie si carton se poate realiza prin 3 metode:
– reducerea consumului sau consumul cumpatat
– reutilizare
– reciclare
Cele trei “R-uri” sunt importante in vederea reducerii acestor deseuri hartie carton al caror numar creste de la an la an.
Reducerea consumului in vederea scaderii numarului de deseuri hartie carton
Scaderea numarului deseurilor din hartie si carton si evitarea aglomerarii depozitelor de deseuri este realizabila prin reducerea consumului.
Consumul cumpatat este un comportament care tine de autoeducare si care se invata in timp. De asemenea, trebuie sa lucram si la partea de educare si responsabilizare a generatiilor viitoare in directia reducerii consumului si a protejarii mediului.
Sunt cateva variante pentru care putem opta pentru a reduce consumul de hartie.
Un exemplu in acest sens este lista de cumparaturi pe care este de preferat sa o realizam inainte de a merge la supermarket pentru a evita sa punem in cosul de cumparaturi produse de care nu avem cu adevarat nevoie.
Pentru a reduce consumul de hartie, lista de cumparaturi o putem realiza pe telefon. Este mult mai util si in acest mod nu risipim hartie pentru ca apoi sa ajunga direct la cosul de gunoi. Mai mult decat atat, lista facuta pe hartie este mai predispusa sa fie uitata, pierduta sau degradata.
Pentru a diminua consumul, este de preferat ca atunci cand mergem la cumparaturi sa reutilizam sacosele de hartie atat cat ne permit sau chiar sa apelam la cele din material textil care sunt mult mai rezistente si le putem refolosi de mai multe ori.
Fiindca suntem in era digitalizarii, putem sa apelam la revistele online sau la cartile audio, ele sunt mult mai practice si asa economisim hartie.
Tinand cont ca s-a dezvoltat enorm comertul online si in acest sens cartonul este folosit in mod preferential pentru ambalare iar acest lucru nu se poate evita, fiindca acesta este mai ecologic decat plasticul, putem sa luam in calcul reutilizarea cutiilor din carton.
Reutilizare deseuri hartie carton
Avem resursele necesare pentru a ne inspira in sensul de refolosire deseuri hartie carton. Avem nevoie de putina indemanare si de timp.
Idei reutilizare deseuri hartie
In primul rand, in ideea de a economisi hartie putem sa optam pentru a reutiliza sacosele de cumparaturi din hartie sau sa apelam la cele din material textil.
Revistele si ziarele vechi le putem folosi ca sa imbracam copertile uzate ale cartilor, acestea vor capata un aer vintage si vor arata foarte interesant in biblioteca.
De asemenea, ziarele si revistele le putem folosi pentru a impacheta cadouri, putem sa adaugam o panglica si vom obtine un cadou unic.
Daca ne plac obiectele decorative, o idee interesanta este sa nu arunca agendele vechi si scrise complet, ci sa le pastram pe birou ca obiect decorativ. In cazul in care coperta agendei preferate este uzata, putem sa o imbracam in pagini de ziar sau in hartie de impachetat, putem sa adaugam si o funda si va capata un aspect nou si original.
Hartia este un material maleabil si o sursa bogata de inspiratie cand vine vorba de reutilizare. Putem sa confectionam origami din hartie de impachetat sau din orice tip de hartie. Acestea cu siguranta ne vor inveseli ziua, dar si pe cei mici.
Orice tip de hartie il putem folosi pentru a proteja sertarele din bucatarie, adaugam o bucata de hartie in sertar inainte de a pune suportul pentru tacamuri si asa ne asiguram ca lemnul din care este confectionat sertarul va fi protejat pe termen lung.
Cu bucatile de hartie pe care nu le mai folosim in alte scopuri, putem sa acoperim suprafata mobilierului pentru a-l proteja atunci cand dorim sa zugravim.
Idei reutilizare deseuri carton
Cartonul, desi nu la fel de maleabil precum hartia, ofera, de asemenea multe posibilitati de reutilizare.
Cutiile din carton pe care le avem in locuinta, este de preferat sa le pastram, nu se stie niciodata cand avem nevoie sa transportam ceva in siguranta. De asemenea, cutiile din carton le putem folosi pentru a impacheta obiectele in siguranta in caz ca ne mutam.
Daca suntem ceva mai creativi si avem indemanare, putem sa luam in calcul construirea unui loc de joaca pentru pisici din carton.
Cutiile din carton de dimensiuni diverse le putem utiliza cu usurinta pentru depozitare, daca dorim, putem sa le personalizam, fie sa le pictam, fie sa le imbracam in material textil sau hartie pentru impachetat.
O cutie dreptunghiulara si mai inalta o putem utiliza pe post de cos de gunoi unde sa depozitam deseurile din hartie in scopul reciclarii. Desigur, il putem personaliza in acelasi mod ca in cazul cutiilor pentru depozitare.
Cutiile de carton sunt perfecte pentru a impacheta diverse cadouri. Putem sa imbracam apoi cutia in hartie de impachetat sau doar sa adaugam o funda si vom obtine un cadou impecabil.
Avem multe variante de reutilizare deseuri hartie carton iar mediul online este o sursa inepuizabila de inspiratie, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca dupa reutilizare hartia sau cartonul vor fi contaminate sau deteriorate si nu vor mai fi eligibile pentru reciclare.

Reciclare deseuri hartie carton
Reciclarea deseurilor de hartie si carton incepe cu colectarea selectiva a deseurilor. Containerul de profil pentru deseurile de hartie si carton este comun.
Inainte de a depozita deseurile in containerele specifice, in cazul hartiei si al cartonului trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.
Ambele categorii de deseuri au limite, hartia se poate recicla pana la maximum 7 ori, iar cartonul doar de 4 ori, apoi isi va pierde din propietati iar reciclarea devine imposibila.
In cazul hartiei este importanta integritatea acesteia, in schimb, cartonul il putem plia pentru a economisi spatiu in container.
In cazul ambelor deseuri, ele devin menajere atunci cand sunt contaminate cu reziduuri de mancare.
Deseuri hartie eligibile pentru reciclare:
– hartia pentru imprimanta;
– caiete;
– reviste;
– ziare;
– agende;
– plicuri din hartie neplastifiate;
– sacose din hartie;
– brosuri;
– cataloage.
Nu se accepta pentru reciclare:
– hartia patata cu lichide;
– hartia contaminata cu reziduuri de mancare;
– hartia mototolita;
– bonuri fiscale;
– hartia plastifiata;
– hartia care contine adeziv;
– hartia umeda;
– hartia mucegaita.
Deseuri carton eligibile pentru reciclare:
– cutii din carton neplastifiate;
– cutii de cereale sau paste neplastifiate;
– paharele din carton pentru cafea care nu contin plastic;
– suportul de pahare pentru cafea;
– cutiile de pizza necontaminate cu mancare (se indeparteaza partea contaminata si se recicleaza doar cartonul curat)
Nu se accepta pentru reciclare:
– cartonul umed;
– cartonul contaminat cu reziduuri de mancare sau substante toxice;
– cartonul plastifiat.
Dupa ridicarea deseurilor de la domiciliu, ele sunt transportate catre reciclator unde se separa pe categorii. Hartia pentru imprimanta este considerata a avea calitate superioara (ea se poate recicla pana la 7 ori) iar cartonul este de calitate slaba.
Dupa categorisire, se indeparteaza orice tip de impuritati precum: capse metalice, adeziv, sfori din material textil si orice fel de corp strain.
Urmeaza apoi maruntirea deseurilor si amestecarea acestora cu apa si diverse substante, In urma acestui procedeu se obtine o pulpa, aceasta se intinde in scopul obtinerii unei pelicule care se preseaza ulterior pentru a indeparta surplusul de apa.
De ce sa reciclam?
Avand toate informatiile de mai sus, concluzia este simpla, nu este dificil sa reutilizam sau sa reciclam, insa, de ce sa investim timp in reciclare?
In primul rand, suntem obligati prin lege sa colectam selectiv deseurile din propria locuinta, altfel autoritatile pot emite amenzi.
Un alt motiv consistent este ca prin reciclare evitam defrisarile si protejam habitatele naturale ale animalelor. Prin reciclare evitam poluarea aerului, a carui calitate este din ce in ce mai slaba, poluarea solului si contaminarea apelor. De asemenea, reciclarea ajuta la cresterea economiei fiindca este mai economa decat productia din materie prima.
Mai mult decat atat, adoptand un comportament prietenos cu mediul, putem sa fim un exemplu pentru generatiile urmatoare si sa le responsabilizam in aceasta directie de reducere a consumului, reutilizare si reciclare.